Jamboree in Denemarken

Jamboree in Denemarken.

Wanneer:

Ons zomerkamp begon op vrijdag 21 juli en eindigde op maandag 1 augustus.

Waar: 

Dit jaar zijn we naar de Jamboree in Denemarken geweest het vond plaats in het plaatsje Sønderborg.

Wie zijn er mee geweest:

Tosca, Mike, Michael, Ruben, Kenny, Samantha en Bonnie

Het kamp:

Dag 1:

Ons kamp begon op vrijdag 21 juli, om 8 uur hebben we verzameld op het gebouw zodat we de laatste spulletjes konden inladen. Nadat alles was ingeladen hebben we samen ontbeten. Om 9 uur zijn we vertrokken richting

Sønderborg. Iedereen had er super veel zin in. De hele reis duurder wat langer dan gepland. Veel file en veel wegwerkzaamheden. Natuurlijk hebben we onder weg ook wat stops gehad om te plassen en wat te eten. Uiteindelijk kwamen wij om 1 uur het  s ‘nachts aan bij het kampterrein. Het vervelende was dat iemand ons duidelijk antwoord kon geven hoe of wat, uiteindelijk bleek dat we wel onze tent mochten opzetten maar we mochten er nog niet in slapen i.v.m. de vergunning. Toen we dat hoorde zijn we maar naar een parkeerplaats gereden hebben we in de auto’s geslapen.

Dag 2:

Om 5 uur hadden we de wekker gezet zodat we het terrein op konden met de auto’s en de aanhanger, dit werd ons vannacht verteld. Na moeilijk doen bleek dat we pas om 7 uur op het terrein mochten, we konden niks anders doen dan wachten. Uiteindelijk konden we het terrein op. Als eerste hebben we de witte tent opgezet zodat we meteen alles wat daar naar binnen moest in konden zetten. Deze stond zo op. Toen zijn we begonnen met de keukentent, deze bleek wat lastiger te gaan, dit kwam door de grond je kon hem niet goed vast zetten. Uiteindelijk stond die dan.

Nadat alles stond hebben we lekker rustig aan gedaan omdat we en lange reis achter de rug hadden. In de middag zijn we met de dames naar het winkeltje gegaan en hebben wat boodschapjes gedaan. Boodschappen doen was in dit winkeltje heel leuk want het was “gratis”. Het was gratis omdat het bedrag voor de deelnamen ook het eten in zat. Na het eten zijn we met z’n alle een rondje gaan lopen over het terrein, dit bleek een heel groot rondje te zijn haha. Dus we hebben niet alles gezien in een avond en zijn we lekker bij het kampvuur gaan zitten.

Dag 3:

Vandaag stond er nog niet veel op het programma omdat sommige groepen pas laat waren aan gekomen en die moesten nog beginnen met opbouwen. In de ochtend hebben wij lekker rustig aan gedaan omdat het regende, dus hebben we ons vermaakt met verschillende spelletjes. Tosca en Mike zijn in de middag naar de Leaders info gegaan. Na het avond eten zijn we naar het “festival terrein” gelopen, en gekeken wat er alle te doen was. Toen zijn we onze bandje gaan opladen, de bandjes hadden een chip er aan en daar kon je mee betalen. Toen hebben we allemaal een baksteen gegraveerd met onze name die in een “laars” komen te liggen. Die laars was een uitzicht punt op het terrein. Om half 9 begon de officiële opening van de Jamboree. Hier kon je pas zien hoeveel deelnemers er waren. Het enige jammer er aan was dat alles in het Deens gesproken was. Toen de opening was afgelopen zijn we naar de “adult area” dit was voor alle 18+ hier waren 3 verschillende bars. Het was een zeer gezellige vond. Mike die ging eerder terug dan ons, maar toen we bij de tent aankwamen 2 uur later was Mike nergens te bekennen. Wat bleek Mike kon de weg niet terug vinden :). Hij heeft het terug gevonden nadat wij de locatie gedeeld hadden.

Dag 4:

Rond de middag zijn we met de pendelbus naar het slot gegaan, daar waren ook verschillende activiteiten te doen. We zijn toen door gelopen naar het strand en hebben daar een ijsje gegeten. Daarna zijn we terug gelopen naar het slot. In het slot zijn we rond gelopen, de plattegrond die we hadden was in het Engels maar de bordjes bij de beelden/schilderijen waren in het Deens. Er hingen en stonden hele mooie dingen. Er was ook een miniatuur van het stadje, daarbij waren er ook nog afbeeldingen om te laten zien hoe het stadje steeds groter werd met de jaren. De laatste afbeelding was van 2006. Toen we het hele slot hadden gezien zijn we het stadje in gelopen en hebben daar nog rond gekeken. Bij het eerste souvenirs winkeltje gingen we naar binnen om te kijken of ze een leuke herinnering hadden. Een deel heeft er een insigne gekocht. Iedereen had wel honger en zijn we op een terrasje gaan zitten en hebben daar lekker gegeten en gedronken. Eenmaal terug op het terrein zijn we naar het winkeltje gaan. Het s’ avonds hebben we lekker bij het kampvuur gezeten.

Dag 5:

De stormbaan van 271 meter stond voor vandaag op het programma. Het weer zat alleen een beetje tegen, het regen de hele tijd. We hadden ons opgegeven voor tussen 13:00 en 14:00. Maar nergens stond aangegeven waar de stormbaan zou staan. Na een dik half uur zoeken hadden we het eindelijk gevonden. Je zou denken dat het z’n groot ding niet te missen valt maar op een groot terrein valt dat vies tegen. Toen we daar aan kwamen regende het nog steeds. Toen we op de stormbaan konden, kwamen we er achter dat het heel glas en nat was. We hebben flink gelachen over hoe we allemaal op ons gezicht gingen. Eenmaal van de stormbaan af, waren we allemaal compleet doorweekt. Snel teug naar de tent en zijn we ons lekker warm gaan douche. Het s’ avonds hebben we een kampvuurtje gemaakt. En hebben we lekker een biertje gedronken.

Dag 6:

Vandaag zijn we vroeg op gestaan omdat we een activiteit hadden met onze “friendship group”  We zijn begonnen met een soort paard te maken met pionier palen. Iedere groep kreeg wel een boekje hoe het frame moest zijn maar je mocht zelf bepalen wat je er aan toevoegde. Iedere groep moest iemand benoemen als koning/koningin. Bij ons was dat Samantha want zijn was het kleinste van ons allemaal. Wij waren er helemaal klaar voor met onze vlag, koningin en paard. Toen we aankwamen bij het punt waren de wedstijd ( ringsteek toernooi ) was, zagen we dat we de enige waren die fanatiek bezig waren geweest met de aankleding van Samantha en de vlag. 4 mannen van onze groep hebben het paard geduwd dat waren bij ons waren dat Mike, Michael, Jonas en David. Wij zijn tot de 2e ronde gekomen, helaas geen finale voor ons maar we hebben wel gelachen. We hebben gezamenlijk geluncht. Na de lunch hebben we spelletje uno gedaan. In eens kwam Cecilie met het idee om cake te maken op het kampvuur, dus dat hebben we ook gedaan. In lege blikjes cola. Het eten hebben we ook samen gedaan. Om 8 uur stond het internationale kampvuur op het programma daar zijn we ook met z’n alle heen gegaan. Hier voerde verschillende landen een stukje op. Daarna zijn we terug gegaan en hebben we lekker een biertje/ wijntje gedronken en lekker bij het kampvuur gezeten.

Dag 7:

We zijn vandaag naar het zwembad geweest, het zwembad was niet heel groot maar het was wel lekker. We waren er om 1 uur. Om half 2 werd iedereen uit het water gehaald. Tosca en Mike zijn gaan vragen wat de bedoeling het bleek dat de badmeesters pauze hadden en dan moet iedereen het water uit. Tosca en Mike hebben uitgelegd dat we er pas een half uur waren en dat ze dat wel even hadden mogen zeggen toen we kwamen. Gelukkig deden ze niet zo moeilijk er over en mochten we in het ondiepe bad blijven. Om half 4 zijn we ons gaan douche en omkleden. Toen iedereen gedoucht en omgekleed was zijn we bij Macdonalds gaan eten. Na het eten zijn we met de bus terug naar het terrein gegaan. Op het terrein zijn we nog even langs het winkeltje gelopen. In de avond was er een 18+ event, daar zijn we naar toe gegaan. Op het podium was een band en daarna een DJ. Toen het was afgelopen zijn we nog naar de “adult area” gegaan. Daar hebben we nog een paar biertjes gedronken. Het was een gezellige avond.

Dag 8:

Zoals iedere jaar gaan we een dagje winkelen. Dit jaar zijn we in het stadje zelf gaan winkelen. Het was niet een heel groot stadje maar wel leuk. In het begin splitste de groep meteen de jongens en de meiden. Nadat we het winkelcentrum hadden gezien zijn we samen door het stadje gelopen. Tussen door kregen we een foto door gestuurd van onze buren dat de keukentent was omgewaaid. Toen we alles hadden gezien, wilde een deel gaan geocachen en een deel niet. We hebben ons weer opgesplitst Michael, Ruben en Samantha zijn gaan geocachen en Tosca, Mike, Kenny en Bonnie zijn naar het stand geweest. We hadden een tijd afgesproken dat we op het terrein terug moesten zijn. Terug op het terrein zijn we weer langs het winkeltje gegaan. We hebben de tent in de zon gelegd om te drogen, toen die droog was hebben we hem ingepakt. Het s ‘avonds zijn we een biertje gaan drinken in de Adult area. We zijn terug gelopen via en grote omweg. Terug bij de tent hebben we nog een biertje gedronken en zijn we gaan slapen.

Dag 9:

Helaas is vandaag de laatste dag. We zijn begonnen met spek en ei. Daarna zijn we samen met de buren naar het scouting museum op het terrein geweest. Dit moesten we nog doen voor de “friendship badge”. We hebben even rond gelopen in het museum, sommige dingen stonden er in het Engels bij maar grotendeels stond het in het Deens. Gelukkig waren onze buren Deens dus ze hebben wat dingen kunnen vertalen. Na het museum zijn we naar de internationale tent gegaan, daar moetens we ook nog 1 ding doen, even naar een verhaal luisteren over de verschillen van scouting. Toen we dat hadden gedaan hebben we onze boekjes laten afstempelen en hebben we onze “friendship badge” gekregen. Onze buren zijn terug gegaan we wij zijn nog een rondje gaan lopen over het terrein. Zoals standaard hebben we vandaag gebbqt. Na het eten zijn we naar de afsluiting gegaan bij het podium. Helaas was dit weer allemaal in het Deens. Na de afsluiting zijn we nog een biertje gaan drinken in de adult area. We hebben het niet te laat gemaakt. Terug bij de tent hebben we nog wat gedronken en zijn we gaan slapen.

Dag 10:

Tijd om in te pakken. De dag begon goed, toen we wakker werden scheen lekker de zon. We dachten allemaal JEEJ we kunnen droog inpakken. We zijn begonnen met ontbijten, na het ontbijt is iedereen zijn eigen spullen gaan inpakken, deze hebben we op een zeil gelegd voor de zekerheid. Toen de tent leeg was en wilde beginnen begon het heel hard te regen. Toen het droog was hebben we hem snel ingepakt want we dacht die krijgen we toch nooit meer droog voor dat we gaan. Om 12 uur waren we klaar met inpakken. Ruben is aan de subcamp staf gaan vragen of er al wat bekend was of de auto’s het terrein op mochten. Dit mocht nog niet. We moesten tot 4 uur wachten. We zijn met Bonnie’s spullen naar de auto gelopen en hebben die al ingeladen. Bij de auto’s hebben we zitten wachten tot 4 uur. Een deel is nog bij burger king wat gaan halen en Bonnie en Tosca hebben in de auto’s geslapen. Om half 4 zijn we gaan rijden om te kijken of we al het terrein op mochten, dit mocht nog niet. Toen zijn we de auto’s terug gaan zetten en zijn we wat gaan eten bij burger king. Om 5 uur konden we dan eindelijk het terrein op. Maar voor dat we weer eraf waren heeft ook even geduurd er stond een vrachtwagen vast in de modder. Om half 6 reden we weg op het terrein. Omdat we nog een lange weg te gaan hadden naar huis hadden we afgesproken dat we tot na Hamburg zouden rijden en dan kijken hoe fit we nog waren. Na Hamburg zijn we even gestopt om te eten en benen te strekken. Iedereen was nog wel fit voor nog een stuk te rijden. We zijn tot aan Bremen gereden en daar hebben we op een parkeerplaats bij burger king in de auto’s geslapen. Heel veel slaap kreeg je niet omdat er veel vrachtwagens langs kwamen.

Dag 11:

Rond 7 uur waren we allemaal wakker en zijn we verder gaan rijden voor te kijken waar we wat te eten kregen. De burger king waren hebben geslapen ging pas om 9 uur open. Bij een restaurantje hebben we allemaal een broodje gegeten en zijn we verder gaan rijden. Op een gegeven moment rijdt er politie achter ons, die halen ons in en gaan voor Ruben rijden. We maakten een grapje in Bonnie’s auto “we worden zo van de autobaan gehaald” niet veel later gaat er bij Ruben het knipperlicht aan voor er af. Ruben moest alle papieren laten zien. Bonnie wilde uitstappen voor naar de wc te gaan dit mocht niet van de agent. Ze hebben nog in de aanhanger keken, we moesten de gasflessen vast zetten met een spanband. Voor de rest hadden ze niks, ze waren wel opzoek naar iets. Nadat Ruben de gasflessen had vast gemaakt is de politie verder gegaan. Wij waren om 13:45 terug op het gebouw in Heerlen. Op scouting hebben we eerste een deel van de zaal leeg gemaakt voor de we tent konden ophangen. Toen alles wat opgehangen en uitgeladen was zijn we naar huis gegaan. Iedereen was blij dat die lekker kon douche. Om half 8 zijn we nog met z’n alle gaan wokken in Kerkrade. Na het eten was iedereen blij om in zijn eigen bedje te liggen.

Het was een super gezellige en te gekker ervaring!!
Helaas was dit voor de dames het laatste zomerkamp bij de stam,
Tosca, Samantha, Lisanne en Bonnie heel veel plezier bij de plusscouts na de zomer!

Your comment